Emlak & Konut

2021 Mart ayı kira artış oranı ne kadar?

2021 kira artış oranları nedir? Hem ev sahibi hem de kiracılar bu konuyu araştırıyor. Çünkü bu oranlar birebir kendilerini etkileyecektir. Her birimiz ev sahibi olmak istiyoruz ancak ev satın alana kadar kirada kalabiliyoruz.  Her yıl yenilenen zam oranları nasıl belirleniyor ve nasıl takip edebiliriz? İşte çokça sorulan bu sorulara yanıtları aşağıda bulacaksınız.

birevim faizsiz ev

Zam oranları nasıl belirleniyor? Her ay TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranları var ve bu oranlar doğrultusunda kiracılara zam yapılıyor. 2021 Mart kira artış oranı nedir?  2021 Mart   ayında sözleşmesi yenilecek olan kira zam oranı ne oldu? Şubat ayı enflasyon oranları açıklandığında kiracı olan milyonlarca kişi merakla oranları bekliyor.

Kira Artış Oranı Tefe Tüfe 2021

Mart 2021 kira artış oranı ne oldu? Bunun için Tüfe oranlarına bakmak gerekir. Kısaca TÜFE’nin açıklaması Tüketici Fiyat Endeksidir.

Tüketici fiyat endeksi aylık %0,91 artış gösterdi.  TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde kaç arttı?

  • 2021 Şubat ayında bir önceki aya göre 0,91 arttı.
  • Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 2,60 arttı.
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,61 arttı.
  • 12 aylık ortalamalara göre yüzde 12,81 artış gösterdi .

Mart Ayı Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık farklılaştı. Üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesi kararlaştırıldı.

Hesaplama örneği

  • Mevcut kira bedeli diyelim ki; 1000 Türk lirası
  • Zam oranı ise; yüzde 12,81
  • Zam bedeli;128,10 Türk lirası
  • Zamlı kira bedeli ise; 1.128,1 lira

Kiralara ne Kadar Zam Yapılacaktır?

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile mart ayı artışları kimi kiracıları yüzünü güldürdü. Kimi içinse fazla bulundu. TÜFE on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı nedir?  Belirlenen kira artış oranı 12,81 olarak belirlendi.

Veriler her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.  TÜFE oranları bir önceki aya göre 0,91 oranında arttı. Her artış sonrası önceki ayların artış oranları enflasyon değerlerini de ortaya koyuyor.

birevim

11 soruda gayrimenkul değerleme hakkında her şey!

Önceki Yazı

Apartman Yöneticilerinin 11 görevi nedir?

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

2 × 5 =