Bilgi Bankası

Alt Yapı Nedir?

İnsanlar; şehirlerde toplu halde yaşarlar. İstanbul, Ankara, İzmir ve daha birçok şehir; nüfusları bakımından dünyanın birçok ülkesini geçer. Bir başka deyişle, Türkiye; nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkedir. Bu noktada, şehirlerin sahip olduğu özellikler önemli hale gelir. Altyapı; insanların ideal bir hayat sürmesi bakımından değerlidir.

Altyapı; herhangi bir şehrin yol, su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz, ulaşım ve peyzaj gibi imkanlarının hepsine verilen genel isimdir. Altyapı hizmetleri ile şehrin yaşam kalitesi arttırılır. Bunun yanı sıra, şehrin ekonomik açıdan gelişmesi sağlanır.

Altyapılar ile ilgili olarak merak edilen hususlardan birisi de hizmet bedelidir. 3194 sayılı İmar Kanunu’nda bu konuyla ilgili gerekli maddeler yer alır. Bunun yanı sıra, toplu yaşam alanlarında altyapı tesisleri genellikle belediyelerin onayıyla tasarlanır. Ayrıca, belediye dışında projesine uygun kişi ve kurumlar tarafından yapılan altyapı tesisleri için de herhangi bir bedel alınmaz.

Altyapı Çalışmalarında Hangi Durumlarda Hizmet Bedeli Alınır?

Altyapı hizmetleri; toplum adına hayati öneme sahiptir. Bireysel fayda söz konusu değildir. Ortak tüketim önem kazanır. Bu noktada, altyapı hizmetlerinden faydalanıldığı takdirde hizmetin azalması gibi bir durum ortaya çıkmaz. Her bir tüketici; altyapı hizmetinden dilediği kadar faydalanabilir. Bu konuda tüketicilere uygulanan herhangi bir sınırlama yoktur.

Altyapı hizmetleri sınırsız olarak verilir. Ancak, hizmetten faydalananların hizmet karşılığında bir bedel ödemesi gerekir. Su, elektrik, doğalgaz gibi hizmetler için kullanım bedeli kadar ücret ödenir. Altyapı hizmetlerinin bir kısmına ücretli mal veya yarı özel mal tanımı yapılır. Bu tür altyapı hizmetlerinin belirli bir bedel karşılığında sunulması; onların tüketimden dışlanmasına sebebiyet verebilir. Buna ek olarak, bazı altyapı hizmetlerinin ücretsiz bir şekilde sunulmasına da sıklıkla rastlanır.

Altyapı Neden Önemlidir?

Altyapı; dünya ekonomilerinin her birinin belkemiğini oluşturur. Hem güvenli hem de verimli bir altyapı sayesinde ekonomide istikrarsızlık yaşanmaz. Bunun yanı sıra, altyapı; her geçen daha da önemli hale gelmektedir. İklim değişikliği başta olmak üzere kentleşme, küreselleşme gibi etmenlerden dolayı altyapı hizmetleri dünya genelinde yetersiz kalmaktadır. Bu durumun farkına varan gelişmekte olan ülkeler; altyapı hizmetlerini ilerletmek adına çalışırlar. Yeni altyapıların oluşturulması adına faaliyetler gerçekleştirilir. Buna ek olarak, gelişmiş ülkeler; altyapı hizmetleri konusunda geri kalmamak adına çalışmalarına istikralı bir şekilde devam ederler. Örneğin, 2016 ila 2030 yılları arasında küresel gelişmeyi tam anlamıyla sağlamak adına 50 trilyon dolarlık bir altyapı yatırımı gerçekleştirilecektir.

birevim

Açık Kredi Nedir?

Önceki Yazı

Antre Nedir?

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

13 − three =