Güncel Haberler

Corona Virüs Kira Sözleşmelerini Nasıl Etkileyecek?

Korona virüs nedeniyle ülkenin birçok yerinde etkili olan ekonomik yavaşlama nedeniyle birçok tedbir alındı. Ekonomik hayatın belirli sınırlar içerisinde devam etmesini sağlamak amacıyla insanların zorlanmaması ve ilerleyen dönemde aynı şekilde devam edebilmesi için birçok düzenleme yapılıyor. Ancak yapılan bu düzenlemeler bazı açıkları da ortaya çıkarıyor.

Kira sözleşmeleri de bunların başında geliyor. Açıklanan 1 Mart 2020 tarihinde yayınlanan genelde de kira ödemelerinin bu süre boyunca belirli şekillerde ödenmemesinde bir ihlal olmaması aktarılıyor. Bu nedenle kiracıların sözleşmelerinin fesih edilmemesi ve tahliye edilmemesi için sistemler kuruluyor.

Kira Sözleşmeleri Yeniden Düzenlenecek mi?

Ancak bu değişiklikler beraberinde birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Günümüzde yürürlükte olan Borçlar Kanunu içerisinde borcun ifasının yerine getirilmesi durumu ile hukuki bir boşluk ortaya çıkmıştır. Bu durumun ikilem oluşturmasının önüne geçilmesi içinde kiracı ve mal sahibi arasında tekrar kira sözleşmesinin düzenlemesi gerekiyor.

Yayınlanan genelle içerisinde bu duruma da gerekli cevap veriliyor. Kira borçlusu olan işletme sahibi ile mal sahibi arasında daha önceden yapılmış olan kira sözleşmesinin tekrar düzenlenmesi veya tekrar baştan bir kira sözleşmesinin yapılması için gerekli imkan sunuluyor. Bu sayede sözleşme tamamlanmamış olsa dahi yeniden yapılabiliyor ya da hali hazırda devam eden sözleşmede gerekli olan değişikliğin yapılmasına imkan veriliyor.

İş Yeri Sahipleri Bu Durumunda Ne Yapması Gerekiyor?

İş yeri sahibi yani iş yerini kiraya veren kişi bu durumda öncelikle olarak kiracısına kirayı ödemediğinden dolayı ihtar çekmesi gerekiyor. Bu yapılan standart bir uygulama olması için yapılması gerektiği vurgulanıyor. Burada amaçlanan ortada bir boşluğun olmaması ve sürecin şeffaf bir şekilde ilerlediğinin belirtilmesi amaçlanıyor.

Bu durum belirli bir süre için iş yeri kapatılan kiracıların sözleşmede ki borcunun tamamından kurtulduğu anlamına da gelmiyor. Burada amaçlanan korona virüs nedeniyle devletin almış olduğu önlemler kapsamında iş yerinin belirli bir süre için kapatılması dönemini kapsıyor. İş yerleri tekrar açıldığı zaman borcun ödenmesi durumu aynı şekilde devam edeceğini de unutmamak gerekiyor.

Ev Kiracıları İçin Durumda Aynı mı?

Yayınlanan genelgede amaçlanan iş yerleri kapatılan kiracıların ekonomik anlamda gelir elde edemedikleri bir ortamda finansal bir boşluğa düşmemesi olduğunu aktarmamız gerekiyor. Bu durum ev kiracıları için aynı imkanı tanımıyor.

Kira borcu olanlar için icra takibi 30 Nisan 2020 itibariyle durdurulmuş durumda bildiğiniz gibi, ancak bu tarihten önce uzun bir süre kira borcu olanlar için icra davası açılmayacağı anlamına gelmiyor. Yani geriye dönük olarak kira alacağı olan ev sahipleri istemeleri halinde alacaklarını tahsil etmek amacıyla icra takibi açabilirler. Bu kira sözleşmesinde belirtilen detayların tamamının aynı şekilde ev kiracıları için devam ettiği anlamını taşıyor. Bu süreçte ayrılması gereken noktalardan birisi olarak dikkat çekiyor.

birevim

TOKİ 3+1 Daire Ödeme Planı

Önceki Yazı

Corona Virüs Sonrası Gayrimenkul Fiyatları Ne Olacak?

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

19 − seven =