2018 yılının son çeyreğinde başlayan ve birçok sektörü olumsuz etkileyen döviz dalgalanması, konut sektörüne de olumsuz olarak yansıdı. Özellikle konut kredilerinin faiz oranlarındaki yükseliş, sektörde durgunluğa sebep oldu.
Türk Lirasının büyük değer kaybetmesi ile konut kredilerinde faiz oranı birçok bankada 3’ün üzerine çıktı. Bu dönemde konut satışlarının tekrar artması için Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Emlak Konut, konutta uygulanan vergi indirimlerinin uzatılması, bankalar ve inşaat firmalarıyla özel anlaşmalar ile faiz oranlarının %0,98’e indirilmesi gibi kampanyalar başlatsa da konut satışlarında beklenen artış gerçekleşmedi. 2019’un ilk dönemlerinde Merkez Bankası’nın TL’nin değer kaybını önlemek adına yaptığı hamleler ile faiz oranlarında da düşüş hareketi başladı. Beş ay boyunca düşüşe geçen oranlar 2’nin altına düşerek 1.80’lere kadar geriledi; bankadan bankaya farklılık göstermekle beraber 1.68 ile 2.20 arasında sabitlendi. Ancak bu düşüş yeterli görünmüyor.
Vatandaşın beklentisi faiz oranlarının 1’in altına düşmesi. Ekonomistler, dövizdeki dalgalanmanın sona ermesi ile faiz oranlarındaki dalgalanmanın da sona ereceğini öngörüyor.
Dövizdeki Dalgalanmanın Gayrimenkul Satışlarına Etkisi
Kurdaki ani dalgalanmalar tüm sektörlerde olduğu gibi konut sektörünü de oldukça olumsuz etkiledi. Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile inşaatların maliyeti arttı. Sektöre olan güven oldukça düşük; konut sektörü güven endeksi sıralamasında son sırada yer alıyor. 2018 yılına kadar altın çağını yaşayan konut sektörü, kur dalgalanmasının etkisi ile düşüşe geçti.
Gayrimenkul satışında en büyük orana sahip olan ipotekli konut satışı, kurdaki dalgalanmanın ardından faizlerin artması ile adeta dibi gördü. Bankaların cazip mevduat faizlerine kayması ile yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyen vatandaşların sayısında da büyük bir düşüş meydana geldi. 2018 yılını düşüşle tamamlayan konut sektörü, 2019 yılına olumlu sinyallerle başladı. Kurdaki dalgalanmanın da durulması ile faiz oranlarının düşüşe geçmesi, satışlara olumlu yansıdı.
Yine de geçen senenin aynı aylarına göre düşük oranda devam eden konut satışları, Nisan ayında tekrar kurun yükselmesi ve faiz oranlarının artması ile düşüşe geçti. Mayıs ayında da konut kredilerinde yükseliş eğilimi devam ederken, satış oranlarındaki düşüş devam ediyor.
Yorumlar