Öncelikle birçok konuda bilgilenmemiz gerekmektedir ve özellikle de uğraşacağımız işler konusunda da bilgi sahibi olmalıyızdır. Bu konu da emlak beyannamesi hakkındadır. Bu konu hakkında mutlaka bilmek gerekenler de vardır, neticesinde kural kaide çok önemli şeylerdir ve resmi olması gerekmektedir.
Peki, Emlak Beyannamesi Nedir?
Gerek kişilerin gerekse kuruluşların sahip olduğu taşınmaz belgesi olan (ev, arsa) gibi taşınmazların kime bağlı olduğunu bildiren tabii bu beyanname devlete bildirilmesi zorunlu olan beyannamenin ta kendisidir. Özellikle de yeni olan gayrimenkul sahiplerinin, aynı yıl içerisinde yapması gereken resmi işlemler listesinde mecburi olarak yer alması gerekmektedir. Beyan verilmemesi veya geciktirilmesi gibi halinde ise doğal olarak birtakım cezalara maruz kalınabiliyor. Tabii ki bu işlemler için önce tapunun olması ve bu tapunun resmi olması gerekli, sonrasında beyannamenin teslimi şarttır. Mecburi olarak ta her yeni gayrimenkul için yeni beyanname verilmelidir. Emlak beyannamesi hakkında tabii ki dikkat çekici hatırlatmalardan biri de, her bir gayrimenkul için ayrı emlak beyanında bulunulması gerekliliği dedik, bunu da şöyle belirtelim; Bulunduğunuz yıl içerisinde bir ve/veya birden çok taşınmaz sahibi olan kişilerin, kurum yahut kuruluşların her bir taşınmaz için beyanda bulunması bir hayli mecburidir. Bu konulardaki bilgiler verildiğinde doğal olarak ta vergi işlemleri başlamaktadır.
Miras Durumlarında İşlemler Nasıl Olmalıdır?
Çok kritik bir soru olan “Miras kalan mülk için mirasçılar beyanname vermeli mi?” sorusuna bir bakalım; Vefat olaylarında ise net bir şekilde veraset ilanı ile beraber hiç değişmeyen ve zaman kavramı net olarak, 3 ay içerisinde varislerin emlak beyannamesi vermesi mecburi olmaktadır.Devletimizde 1983 yılından önce veraset yoluyla belirlenmiş olan gayrimenkuller, rayiç bedelle net bir şekilde beyan ediliyor.Fakat 1983 yılından sonra veraset yolu intikal eden gayrimenkullerin ise, daha farklı olarak vefat yılına ait emlak gelir vergisine esas olan değerle beyan edilmek zorundadır.Bu durumda bulunmuş olan, mirasçı ya da mirasçıların ilk olarak miras kalan gayrimenkulü üstlerine alması durumda, bahsi geçen gayrimenkulün bağlı olmuş olduğu vergi dairesine başvurması mecburi olarak beklenmektedir. Veraset ve intikal beyannamesi bu başvuruyla sizlere kolaylıkla verilmelidir. Fakat bu duruma ters olarak veraset ve intikal beyannamesinde bulunulmazsa, vergi cezası ve gecikme faizi uygulaması doğal olarak yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; bir ev veraset veya daha farklı yollar ile beraber intikal yoluyla intikal etmişse, geçerli olan yasal mirasçılar, miras kalan ev için vergi ödemekle beraber bu duruma mükellef oluyorlar. Bu vergiye ise ülkemizde veraset ve intikal vergisi adı veriliyor.
Kesinlikle Ama Kesinlikle Çok Dikkatli Olmalıyız!
Bahsettiğimiz birçok noktada en büyük ayrıntı tabii ki kurallara uymaktır. Neticesinde devletimize hizmet için, önce kurallarına uymak gerekir, bunun içinse tabii ki beyanname teslimini zamanında gerçekleştirmek hem bizler hem de devletimizin için iyi olacaktır. İşte bahsettiğimiz emlak beyannamesi ile ilgili mutlaka bilmek gerekenler hepsi bunlardır.
Yorumlar