Konut kredisi çekmek isteyen herkesin aklına ilk gelen şey bunu en uygun ve en uzun vadede nasıl alabiliriz olacaktır. Ancak sadece faiz oranına bakarak bunu belirleyenler hata yaparlar. Vade sayınıza göre, verilecek faiz oranları değiştiği gibi bankalar ek kesintiler yaparak maliyet oranının yükselmesine neden olacaktır.
Konut kredisi hesabı sonunda bakılması gereken nokta yıllık maliyet miktarıdır. Bu miktara bakarak size en uygun krediyi hangi bankanın verdiğine karar verebilirsiniz. En doğru kredi hesabını bu şekilde yapmak doğru olacaktır.
Konut Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Konut kredisi hesaplama işlemi basit bir şekilde yapılabilmektedir. Çekilecek konut kredisi miktarı, vade sayısı ve faiz oranı hesaplanarak basit faiz hesabı yapılır.
Bu rakamları kullanarak ilk taksit tutarı bulunacaktır. Kredi tutarı ile faiz çarpılır. Ardından çekilecek vadede ki taksit sayısına bölünerek bir ödeme yapılır. Bu hesap yapılırken faiz oranı yüzde olarak değil oran olarak yazılmasına dikkat edilmelidir.
Bu hesaplama vade sonu bitene kadar devam ederek toplam kredi vade farkı hesaplanır. Tabi bankalar sadece bunları hesaplayarak size konut kredisi sunmuyor. Bunlara ek olarak birçok kesinti de hesaba ekleniyor. %0,83 faiz oranı ile sunulduğu söylenen kredinin oranı bu kesintiler çıkarıldığında %0,95’e kadar çıkabiliyor.
Doğru Konut Kredisi İçin Hesaplamada Bakılması Gereken Noktalar
Konut kredisi hesaplama işlemi basit faiz hesaplamaları ile yapılmaktadır. Ancak ortaya çıkan rakamlar her zaman gerçeği yansıtmamaktadır. Bunun nedeni bankaların müşterilerinden ekstra olarak sundukları hizmet karşılığı olarak yaptıkları kesintilerdir.
Sizde bir bankaya başvurmadan önce tüm kesintileri öğrenerek, elinize geçecek olan net tutarı öğrenmelisiniz. Bu tutar sonrasında kredinin size toplam maliyetini ortaya çıkarmanız gerekiyor. Bu maliyet oranı sayesinde size sunulan krediler arasında en uygununun hangisi olduğunu fak etmek daha kolay olacaktır. En uygun krediyi çekmek isteyenlerin ilk dikkat etmesi gereken nokta buradır.
Sadece konut kredisi faiz oranına bakarak net bir cevap bulmak doğru olmayacaktır. Hızlı ve doğru başvuru için bu en doğru seçim olacaktır.
Konut Kredisinde Et Kesintiler Nelerdir?
Konut kredisi çekenlerin her zaman gözünden kaçan noktalar faiz farkına ek olarak krediden kesilecek olan diğer kesintilerdir. Net başvuru yapsanız da bu kesintiler banka tarafından alındıktan sonra elinize net para geçecektir.
- Ekspertiz ücreti
- Banka Tahsis ücreti
- İpotek ücreti
100 bin TL konur kredisine %0,93 faiz oranıyla başvurduğunuzu varsayalım. Bu miktar sizin elinizde 850 TL ekspertiz ücreti, 500 TL banka tahsis ücreti ve 318 TL ipotek ücreti kesintisi yapıldıktan sonra size verilecektir. Bu da çekilen kredini yıllık maliyet oranının %12,57 olmasına neden olacaktır. Bu noktalara bakarak krediye başvuru yapmak size en uygun krediyi sunması açısından önemli bir detay olacaktır.
Yorumlar