Bilgi Bankası

İslami Mortgage Nedir?

İslami mortgage; bilhassa müslüman ülkelerde ortaya çıkmış yeni bir yöntemdir. İslami mortgage sayesinde tüketicilerin faize bulaşmadan ev sahibi olması mümkün olmaktadır. Uzun vadeli faizsiz kredi sağlanması sayesinde tüketiciler, özel veya kamu bankalarının sunmuş olduğu faizli konut kredilerine muhtaç kalmak zorunda olmazlar. Faizsiz konut kredisi veren birçok banka bulunmaktadır. Türkiye’deki bu bankalar, katılım bankası olarak adlandırılırlar. Katılım bankalarında tüketicilerin faiz oranına tabi tutulması mümkün değildir. Ancak bu bankalarda da kredinin geri ödenmesi esnasında bankanın lehine olan bir kar payı oranı uygulanmaktadır.

birevim faizsiz ev

İslami mortgage konusunda öne çıkan organizasyonlar arasında Eminevim, Birevim, Katılımevim gibi firmalar bulunmaktadır. Bu organizasyonlara katılan tüketiciler, faiz ödemeden ev sahibi olma şansına kavuşurlar. Tüketiciler, kendi bütçelerine uygun olan bir gruba katılırlar. Örneğin, 100 bin TL tutarında bir konut satın almak isteyen bir tüketici, 100 kişilik gruba katıldığı takdirde her ay bin TL ödeyerek ev sahibi olma şansına erişmektedir. Bu tip organizasyonlarda çekiliş yapılarak her ay bir kişiye ev alınmaktadır. Ancak, ev alınan kişi dahil olmak üzere tüm üyeler, vadeleri bitene kadar her ay ödeme yapmaya devam etmektedirler.

İslami Mortgage Neler Vaat Etmektedir?

Dünya üzerindeki İslami mortgage metodlarına bakıldığında iki yöntem ön plana çıkmaktadır. Murabaha mortgage; bu yöntemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tüketici, ilk olarak satın almak istediği eve karar vermektedir. Ardından, faizsiz mortgage kredisi veren bir bankaya başvuru yapmaktadır. Mortgage başvurusu yapılırken katılım bankası söz konusu evi satın almaktadır. Ardından, daha yüksek bir fiyata tüketiciye evi satmaktadır. Tüketici, bankaya borçlanmış olmaktadır. Belirli bir vade doğrultusunda tüketicinin bankaya geri ödeme taksitleri başlamaktadır. Bu yöntemde, söz konusu evin ipotek olarak alındığını eklemek gerekir.

İslami mortgage uygulamalarından birisi de kira yöntemi olarak bilinmektedir. Bu yöntemde, tüketici beğendiği evi katılım bankasına bildirmektedir. Katılım bankası, evi satın almaktadır. Ardından, tüketiciyle beraber satın alma şartlı kira sözleşmesi yapılmaktadır. Katılım bankası, yapılan anlaşmaya sadık kalarak vadeye bağlı kar payını hesaplayarak taksitleri ödemeye başlamaktadır. Vadenin bitmesinin ardından tüketici, kalan bakiyeyi ödeyerek gayrimenkulün sahibi olmaktadır.

birevim

Kapalı Balkonların Avantajları ve Dezavantajları

Önceki Yazı

Evinize Parke Döşerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Husus!

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

nineteen − 9 =