İçindekiler
Günümüzde gerek yatırım gerekse ihtiyaç olması sebebi ile her insanın istediği ev sahibi olmaktır. Eğer kiracı ise bunun için birikim yapması zor olabilir. Bu durumda birçok kişinin başvurduğu yol konut kredisidir. Konut kredisi özellikle son günlerde konut satışlarının düşmesi ve devlet tarafından bunun artması için girişimlerde bulunulması sebebi ile daha çok rağbet görmeye başlamıştır.
İnsanlar konut kredisi ile kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Konut kredisi nasıl alınır? Türkiye’de ilgili kanunda belirtilen kurallara uyulan koşullar sağlanır ise ilgili başvurular bankalardan alınır.
Konut kredisi nasıl alınır?Bu ne kadar kredi talep ettiğiniz, hangi semtten nasıl bir ev alacaksınız, gibi soruların cevapları ile ilgilidir. Öncelikle ev alma konusunda bir birikimiz olmalıdır. Çünkü konut kredisinde tespit edilen değerin %75 ine kredi verilmektedir. Ardından konut kredisi için hangi evi alacağınızı belirlemeniz gereklidir. Bu aşamadan sonra bankaya ilk istenilen evrakları teslim edersiniz. Ardından bankalar sizin kredi notunuz ve genel bankaları ile çalışma şeklinizi analiz ederek onay kararı verir. Alacağınız ev ile ilgili bir ekspertiz raporu talep edilir. Bu rapor evin değerini belirlemek için düzenlenir.
Raporda belirtilen bedel kredi rakamı için büyük önem taşımaktadır. Birikmiş paranızın mutlaka evin kredi miktarı kalan tutara eşit olması gereklidir. Aksi takdirde bu peşinat kısmını bir başka kredi talebi ile halletmeniz gerekebilir.
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi nasıl alınır?Sorusundan önce konut kredisi, ev satın almak amacı ile banka tarafından alınacak evin teminat altına alınması şeklinde çekilen kredi türüdür. Kredi taksit ödemeleri tamamlanana kadar alınan konut banka tarafından teminat olarak tutulur ve tapuya ilgili teminat işlemi uygulanır. Konut kredisi faiz oranları da her ay değişiklik göstermektedir. Zaman zaman özel ve kamu bankalarının faiz konusunda indirimleri söz konusudur.
Konut kredisi nasıl alınır? Her kredi gibi konut kredisi de kamu ve özel bankalara ilgili evrakları teslim ederek ve ilgili şartların sağlanması halinde alınabilir. Bu şartlar genellikle her bankada aynıdır. Kredi çeşitleri arasında en çok evrak ve işlem gerektiren kredi konut kredisidir.
Konut kredisi için istenen evrakları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Konut kredisi başvuru formu
- Aylık çalışma durumunuza göre gelir belgeniz
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı
- Şirket ortağı iseniz şirket ana sözleşmesi fotokopisi ve ticaret sicil gazete örneği
- Serbest meslek sahibi iseniz ilgili bağlı bulunan kuruştan üye olunduğunu gösterir belge
- Satın alma kararı verilen eve ait tapu fotokopisi
Alınacak Eve Konut Kredisi Çıkar mı?
Konut kredisi nasıl alınır? Nasıl kredi çıkar? Sorunlarına ise öncelikle satın almaya karar verilen eve kredi çıkabilmesi için ilgili konutun krediye uygun olup olmaması belirlenir. İlk etapta istenen yukarıdaki belirtilen evrakları teslim etmenizin ardından tapu fotokopisi incelenir ve kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu olup olmadığına bakılır. Bu nedenle başvuru öncesi mutlaka tapu soğrulama işleminden yararlanarak gerekli tespiti bankadan önce yapmak önemlidir.
Konut Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Konut kredisi nasıl alınır? derken kredinin diğer koşullarına da bakmak gereklidir. Burada en büyük bakılması gereken durum kredi faizidir. Sonuç olarak size maliyeti de kredi çekme konusunda karar için önemli bir faktördür.
Kredi faizi ve maliyeti konusunda tüm özel ve kamu bankaları web sayfalarındaki hesaplama kısmını kullanarak kredinizin toplan maliyetini görebilirsiniz. Bunun için çekmek istediğiniz tahmini tutarı ve vade kısmında ödeyeceğiniz toplam taksit ayı âdetini girmeniz yeterlidir. Ayrıca konut kredisinde bankadan bankaya değişiklik gösteren ek kesintiler ve masraf bulunmaktadır. Bu masraflar ile ilgili de banka müşteri temsilcinizden bilgi almalı ve kredi ile ilgili karar verme aşamasında bu maliyetleri toplam olarak değerlendirmelisiniz.
Konut kredisi nasıl alınır? Sorusuna bir başka cevap ise faiz hesaplama şeklidir. Bu aşamada eğer almak istediğiniz ev krediye uygun görüldü ise hemen aylık taksit tutarlarının belirlenmesi ve vade sayısıdır. Eğer elinizde bu bilgiler mevcut ise hesaplama formülü şu şekildedir
Taksit tutarı = kredi tutarı * Faiz (1+faiz) taksit sayısı / (1+faiz) taksit sayısı -1
Genel toplam maliyeti bu şekilde hesaplanmıştır. Daha öncede belirttiğimiz gibi konut kredisi faiz oranları ay ay değişiklik göstermektedir. Ev sahibi olmaya ve konut kredisi çekmeye karar vermiş bir kişi mutlaka birçok bankadan faiz oran bilgisi alarak değerlendirme yapmalıdır.
Bankaların konut kredisi çekme durumunda müşterilerinden aldığı masraflar aşağıdaki şekilde listelenir.
- Dosya masrafı
- Kredi tahsis ücreti
- Konut değeri için yapılan ekspertiz bedeli
- Konut sigortası
- Hayat sigortası
- DASK zorunlu deprem sigortası (bu sigortayı konutu teminat olarak aldığından banka otomatik olarak hemen poliçe haline getirir.)
- İpotek tahsis bedeli
- Erkem ödeme cezası
Bu masraflarda ekspertiz ücreti ne olursa olsun mutlaka tahsil edilecektir. Ev değeri çıkan kredi miktarı size uygun olmaması durumunda konut kredisi çekmekten vazgeçmeniz halinde bu ücret iade edilmez. Her koşulda rapor yazıldığı için ekspertiz ücreti ödemek zorundasınız.
Konut Kredisi Vadeleri
Konut kredisi nasıl alınır? Dediğimizde aynı zamanda rakam yüksekliğinden vade koşulları çok önemlidir. Bu aşamada gelirinize göre ödeyebileceğiniz taksitlere göre vade seçilmelidir. Genel olarak konut kredisinde özel ve kamu bankaları 5 ile 30 yıl gibi uzun süreli vade seçenekleri sunar. Bu seçenekler arasında kredi kullanmak isteyen kişi kendi gelirine uygun olanını tercih edecektir. Bunun yanında bankanın da kredi onayı konusunda uzman yetkili kişisi tarafından da konut kredisi kullanımı gerçekleştirilir.
Her kredi çeşidinde olduğu gibi konut kredisinde de kısa vadede ödemek avantajdır. Ama konut kredisinin bu konuda vergiden muaflık gibi özel bir durumu söz konusudur. Konut kredisinde püf nokta olarak gelirinize uygun taksit tutarı ile mümkün olduğunca kısa vade seçmektir.
Konut Kredisi Taksit Ödemelerinin Aksaması Halinde Neler Olur?
Konut kredisi nasıl alınır? Ardından da nasıl ödenir? Diye sormak ve acıkmak gereklidir. Konut kredisi ödemelerinde uzun vadede şahısların işlerini kaybet durumları söz konusu olabilir. Kişilerin hesapladıklarından fazla giderleri olabilir. Bunların sonucu olarak da taksitleri aksatma durumu yaşayabilirler. Eğer işten çıkarılma hali söz konusu ise burada konut kredisinin işsizlik sigortası poliçesi var ise bu sigortadan taksitler belirli dönem ödenebilmektedir. Eğer bu işsizlik sigortası poliçeniz yok ise konut kredisi taksitlerinizi mutlaka zamanında ödemeniz gereklidir.
Kredi taksitlerinizi ödeyememe halinde ise mutlaka bankanıza başvurarak kredi yapılandırma hakkını kullanmalısınız. Bu başvurularınızın onaylanması durumunda vade uzasa da taksit tutarlarınız düşürülecektir. Konut kredisi taksit ödemelerinizde eğer 90 gün boyunca ödeme yapmama durumu yaşanır ise bankaların ipotek hakkını kullanma durumu söz konusu olur.
İlgili satın alınan konuta haciz işlemi konulur. Ardından siz ödeme yapmak için girişimde bulunmanız halinde ise banka sizden haciz masraflarını da isteyecektir. Eğer haciz ardından banka ile aranızda bir uzlaşma söz konusu olmaz ise aldığınız konut icra müdürlüğü tarafından satışa çıkarılır.
Yorumlar