Bilgi Bankası

Tapu Nedir, Kaç Çeşidi Vardır?

Hukuki bir işlem kavramı olan tapu genel itibariyle, arazi benzeri bir taşınmaza, taşınmaz malın bir kısmına ya da taşınmazın üzerindeki herhangi bir yapıya kimin sahip olduğunu belirten, Tapu Sicil Müdürlüğü’nce tapu memuru tarafından verilen ve bir usulsüzlük belirlenmediği müddetçe de hukuk düzeni içerisinde her daim geçerli sayılan yazılı ve resmi bir belgedir.

Resmi belge statüsünde olması sebebiyle sadece belirlenmiş olan devlet dairelerince ve belirlenmiş olan tapu memurları tarafından verilebilmektedir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda, misal noter karşısında tapuya kayıt işleminin gerçekleştirildiğinde, hukuk nezdinde geçerli sayılmaz ve resmi olma özelliğini yitirir.

Üç çeşit tapu çeşidi bulunmaktadır. Hisseli Tapu, Kat İrtifalı Tapu ve Müstakil tapu olarak sınıflandırılmaktadır.

Tapu Parsel Sorgulama

e-Devlet üzerinde hizmet vermekte olan TAKBİS sistemi kullanarak parsel sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bu sistem üzerinde kayıtlı olan kişiler sadece bu alanı görebilmektedirler. Eğer T.C. Kimlik numarası ile kayıtlı iseniz giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra e-Hizmetler bölümüne girerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine basarak kullanabilirsiniz.

Tapu Harcı

Söz konusu taşınmaz üzerinde tapu sahibi olunurken taşınmazın değerine göre belirlenen, Tapu Sicil Müdürlükleri’ne makbuz vasıtasıyla gösterilen ve devlete ödenmesi gereken meblağdır.

Tapu-Kadastro Nedir?

Tapu işlemlerinde karşılaşılan sorunları en aza indirmek amacı ile devlet tarafından ülke üzerindeki tüm arsa ve arsa gibi taşınmaz malların sınırlarının tespit edilmesi, değerlerinin ederine göre hesaplanması ve söz konusu alanların hukuki açıdan düzene sokulması işlemi olarak tanımlanabilir.

Tapu Çeşitleri

Üç çeşit tapu çeşidi bulunmaktadır.

Kat İrtifakı Tapu Nedir?

En basit ifadesi ile tanımlayacak olursak bir binanın üstüne kat yapma izninin verildiği haktır. Bir arsa üzerinde devam etmekte olan ya da ileride yapılması düşünülen yapının tek başına kullanılabilecek tüm kısımları için arsa mülk sahibi arasındaki Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan ittifak hakkı olarak tanımlanabilir. Kart İrtifakı tapusu, inşaat yapılacak ya da yapılan arsa üzerinde sizin satın almak istediğiniz bağımsız kısmın payına düşen arsa tapusunu ifade etmektedir.

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli tapu taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan bireylerin isimlerinin ve sayılarının bulunduğu tapuya verilmekte olan addır. Bir taşınmaz mal tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. El birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet isimleri olarak iki çeşit hisseli tapu türü bulunmaktadır.

Müstakil Tapu Nedir?

Bir taşınmaz malın üstündeki mülkiyeti belli eden tapu senetlerinde, mal sahipliği müstakil ve hisseli olarak türlü olabilmektedir. Tapu senedinin malik bölümü içerisinde pay 1/1 ya da pay belirtilmesi durumunda müstakil tapu söz konusu olmaktadır. İmara uygun olup olmadığı, ruhsat ve pay sahiplerinin onayı gibi gerekli şartların sağlanması durumunda hisseli tapudan müstakil tapuya geçilebileceği gibi, müstakil tapulardan hisseli tapulara geçişte olabilmektedir.

birevim

Tasarruf Nedir? Nasıl Tasarruf Yapılır?

Önceki Yazı

Senetle Araba Nasıl Alınır? Taksitle Araba Alma

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

seventeen − two =