Bilgi Bankası

Vaziyet Planı Nedir?

Hepimiz bir şekilde hayatlarımızı idame ettirmek durumdayız, bu idameyi gerçekleştirmek içinse tabii ki geçimimizi sağlamalıyız ve geçimimizi sağlamak içinse çalışmalıyız. Ancak çalışırken kendimiz veya şartlar gereği bir meslekte yer alırız ve yer aldığımız meslekte de ustalaşmak durumda,  tabiri caizse o mesleğin hakkını vermek zorundayızdır ki güzelce para kazanabilelim. Bu bahsedeceğimiz meslek ise konutla ilgili olan ve bununla ilgilenen herkes özellikle de mimar ile alakalı olandır. Mimarlar içinde önemli olan vaziyet planı nedir? Bunu inceleyeceğiz.

birevim faizsiz ev

Vaziyet Planı Açıklamasına Kısaca Bir Göz Atalım.

Vaziyet planı;  belirlenmiş olan bir projenin bütün öğelerinin gösterildiği net olarak bulunan ölçekli planlardır. Projenin mimarı sayesinde çizilen vaziyet planında uygun görülmüş olan konutun yeri ve buna bağlı olarak yön durumunun yanı sıra içerisinde bulunan su ve elektrik hatları, bu hatlar ile beraber olan yol gibi birçok özellik yer alır. İnşaatı uygun görülmüş şekilde yapılacak bir binanın, net olarak köşe noktalarının yollara ve buna bağlı olarak parsel sınırlarına olan uzaklığını gösteren planın tam adıdır.

Bahsetmiş Olduğumuz Vaziyet Planında Neler Vardır?

  • Uygun olarak görülmüş olan yapılacak yapının arsa üzerindeki konumunun net bir şekilde kuş bakışı ölçekle ifade edilmesini sağlayan vaziyet planında bulunan, komşu ya da cadde-sokak mesafeleri belirlenmek zorundadır, yapının kesit görünüşü mecburidir, doğal olarak adresi, kat sayısı gibi bilgiler bulunmak zorundadır.
  • İçeriğinde buna ek olarak ayrıca kuzey işareti, bulunan belli başlı kotlar, yapının net bir biçimde kesit görünüşü, bulunan adresi, net olarak belirlenmiş olan yapı kat sayısı gibi ifadeler de bulunmak zorundadır.
  • Belirlenmiş olan bu planda, ayrıca birden fazla yapıların örneğin; (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumu belli edilmesi gerekir, tabii varsa özel yol, futbol sahası spor tesisleri gibi buna benzeyen ortak yerler de açıkça gösterilmek zorundadır.
  • Vaziyet planı ölçeği genellikle net olarak 1/200 veya 1/500 olmak zorundadır. Ancak proje büyüklüğüne göre bu rakam tabii ki farklılık gösterir ve 1/1000, 1/2000 ölçekli de olabilir.
  • Seçilmiş olan bir arsa üzerine yapılacak olan birden fazla yapıların (blok veya ayrı olan ) arsa bünyesindeki konumunu, tabii ki varsa özel yol, tercih gereği yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanlarının net bir şekilde açıkça gösterilmesi ve belediyece onaylanmış olarak tasdik edilmiş olması gerekir.
  • Kabul görmüş olan genel inşaat projesinde, vaziyet planı bulunması halinde, ayrıca vaziyet planı ibrazına zorunlu olarak gerek yoktur.

İşte bahsettiğimiz vaziyet planı tam olarak budur. Sizler de eğer mimar olacaksınız veya mimar ile iş birliği içerisinde olacaksınız bunu muhakkak bilmelisiniz ve yukarıda göstermiş olduğumuz kurallara uymanız gerekmektedir. Neticesinde bu yapılar büyük veya küçük olsa da yer kaplamaktadır ve içerisinde hayati risk bulunmaması zorunludur.

birevim

Rezidans ile Daire Neden Farklıdır?

Önceki Yazı

Eskişehir Kredisiz ve Taksitle Ev Alma Fırsatı

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

seventeen − 12 =