Bilgi Bankası

Yapı Kayıt Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yapı Kayıt Belgesi, arazinin ya da binanın taşınmazlığı, sınıfı, bina grubu gibi farklı konularda hazırlanan; gerekli Yapı Kayıt Sistemi’ne kaydedildiğini ve arazi ya da binanın sahibinin beyanına uygun bir şekilde kayıt altına alındığını teyit eden belgedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen belge, 31 Aralık 2017 tarihi ve öncesinde imara aykırı inşa edilen yapıların herhangi bir sorunu olmaması halinde, Bakanlık tarafından kayıt altına alınabilmesi adına verilmektedir.  Yapı Kayıt Belgesi başvurularında istenen şartlar yerine getirildikten sonra Bakanlık, belgeyi vermektedir. Kısacası Yapı Kayır belgesi, imar kanununa aykırı inşa edilen konutlara resmiyet kazandıran bir belgedir. Kanunca belirtilen şartlara uymayan ve İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını sağlayan belge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanır ve verilir.

Yapı Kayıt Belgesi Kaç Günde Verilir?

İmar kanununa aykırı yapı inşa eden vatandaşlar, yapı kayıt belgesi almak için öncelikle e-devlet üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunmalıdır.  Online başvurunun ardından belgenin hazırlanması için gerekli ödemenin anlaşmalı banka ve kurumlara ödenmesi gerekmektedir.  Ödemeyi de yapan vatandaşlara verilecek olan Yapı Kayıt Belgesi, 24 saat içinde hazırlanarak teslim edilmektedir. Ödenecek bedel, yine e-devlet üzerinden yapının özelliklerine göre hesaplanmaktadır.

Yapı Kayıt Belgesi Neden Gerekli?

Yapı Kayıt Belgesi’ne sahip olmanın yapının sahibine birçok avantajı vardır. Bakanlık tarafından verilen bu belge ile yapı resmi kayıta alındığından, elektrik, su ve doğal gaz gibi abonelikler tamamlanabilmektedir. Yapı kayıt belgesi alan yapılar için daha önce verilen cezalar iptal edilir ve varsa yıkım kararı kaldırılır. Yapı kayıt belgesi alan yapılarda ayrıca kullanım izni olmasa bile kullanım değişiklikleri maksadı ile cins değişikliği veya kat mülkiyeti tahsis edilir. Birçok avantaj sağlayan yapı kayıt belgesi başvuru işlemleri online olarak e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yapılan başvurularda belli bir miktar ödenmektedir; bu miktar da yapı kayıt belgesi hesaplama ile yapılara özel olarak hesaplanmaktadır. Başvuru ve ödemeyi tamamlayan vatandaşların yapı kayıt belgeleri bir gün içinde hazırlanır.

birevim

Enflasyona Endeksli Konut Kredisi Kampanyasına Halkbank’da Katıldı

Önceki Yazı

Benimevim

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

nineteen + 6 =