Bilgi Bankası

Zilliyet Nedir, Zilliyet Tapu Alınır Mı?

Zilliyet; taşınır veya taşınmaz mallar üzerindeki sahiplik durumunu temsil etmektedir. Taşınmaz mallar denilince akla gayrimenkuller gelmektedir. Bu noktada, zilliyet hakkının gayrimenkuller üzerindeki durumunun incelenmesi gerekir. Zilliyet; herhangi bir gayrimenkul üzerinde bulunan kullanma hakkı olarak tanımlanabilir. En basit haliyle, zilliyet hakkına sahip olan bir kişinin söz konusu gayrimenkul üzerinde hak sahibi olması mümkün olmaktadır. Ancak, zilliyet hakkının mülk sahibi olmakla aynı anlama gelmediğinin altı çizilmelidir. Zilliyet hakkına sahip olan kişiye zilyet adı verilmektedir.

birevim faizsiz ev

Zilliyet hakkının ne olduğunu son derece güncel bir örnekle açıklamak gerekir. Örneğin, bir evin başkasına kiralanması demek, zilliyet hakkının kiracıya geçtiğini ifade etmektedir. Bir başka deyişle, evin kiralanmasının ardından evin gerçek sahibinin ev üzerinde zilliyet hakkına sahip olması mümkün değildir. Bu durumda, ev sahibinin zilyet olmadığını da söylemek gerekir. Zilliyet; halk arasında oldukça bilinen bir kavramdır. Buna göre, herhangi bir yerin gerçek sahibi olmadığı halde kullanılması ve söz konusu yerin sorumluluklarının üstlenilmesi durumu; zilliyet olarak tanımlanmaktadır.

Zilliyet Tapu Nedir?

Zilliyet tapu; resmi olarak tapu niteliği taşımaz. Ancak, tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu gösteren bir belge anlamına gelmektedir. Zilliyet tapu alınır mı sorusu, birçok tüketicinin aklını kurcalamaktadır. Çünkü, bu işin birtakım risklerinin olacağı aşikardır. Bu noktada, zilliyet tapu almadan önce mevzu bahis taşınmaz ile alakalı geniş çaplı araştırmalar yapılmalıdır. Söz konusu araştırmaların Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne gidilerek yapılması gerekmektedir. Bu kuruma gidilerek yapılan araştırma sonucunda gayrimenkulün son durumu ve gayrimenkulle alakalı olarak yapılması gereken işlemlerin öğrenilmesi mümkün olacaktır.

Zilliyet tapu alınır mı diyenlerin son derece seçici olması şarttır. Aksi takdirde, ciddi maddi kayıplarla karşılaşmaları mümkün olacaktır. Bu noktada, önemli olan zilliyet tapulu arsanın 2b olmasıdır. Çünkü, bu duruma göre yapılacak işlemler değişmektedir. Buna ek olarak, zilliyet tapulu arsanın sarı alan olması veya hazine adına tescilli olması gibi kriterler; zilliyet tapunun alınıp alınmayacağını belirleyen etmenler arasında bulunmaktadır. Zilliyet tapu alınır mı diye düşünenlerin bu tapunun gerçek bir tapu olmadığını unutmaması gerekir.

birevim

Avrupa Yakası Metro Durakları

Önceki Yazı

İhtiyaç Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

19 − fourteen =