Bilgi Bankası

Apartman Yöneticiliği Kanunu Nedir?

Apartmanlarda yaşamanın birtakım kuralları vardır. Bu kuralların kat maliklerine hatırlatılmasının yanı sıra apartmanla ve bilhassa ortak kullanım alanlarıyla ilgili hususlarda karar alınması adına apartmanlarda toplantılar düzenlenir. Bu noktada, apartman yöneticisi seçilmesi gerekli olur. Ancak, apartman yöneticiliği kolay bir iş değildir. Hatta, bu konuda düzenlemelerin yapılması noktasında apartman yöneticiliği kanunu dikkate alınır.

Apartman Yöneticiliği Kanunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Apartman yöneticiliği görevine seçilmeyi düşünen kişilerin her şeyden önce görev alanlarını gösteren bir yönetim planını apartman genel kurulunda onaylatmaları gerekir. Söz konusu onaylatma işlemi yapılmadığı takdirde kat mülkiyeti kanunun 35. maddesinde belirtilen oldukça geniş kapsamlı bir görev sorumluluğu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, apartman yöneticisi; tüm sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde apartmandaki kat maliklerinin birtakım eleştirileri ile karşı karşıya kalabilir. Bir başka deyişle, görevini ihmal ettiği için söz konusu görevi bırakması dahi istenebilir.

Kat Mülkiyet Kanunu’na Göre Apartman Yöneticisinin Sorumlulukları Nelerdir?

Kat Mülkiyet Kanunu’nun 32. maddesi dikkate alındığı takdirde apartman yöneticiliği konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.

  • Her şeyden önce, apartman yöneticisinin bir önceki yöneticiden elindeki defter ve belgeleri alması gerekir.
  • Apartman yöneticiliği görevi sona eren kişinin elindeki defter ve belgeleri bir tutanak ile beraber yeni yönetime sunması şarttır.
  • Kat Mülkiyet Kanunu’nun 32. maddesi kadar 36. maddesi de önem taşır. Bu maddeye göre, apartman yöneticisi; yöneticiliği boyunca apartmanın normal yönetim giderlerine katılmaz. Bu durum; yönetim planında mutlak suretle yer almalıdır. Aksi takdirde, apartman yöneticisinin görevini bırakmasıyla beraber ondan normal yönetim giderinin yarısı faiziyle beraber talep edilebilir.
  • Apartman karar defteri; noter tasdikli olmalıdır. Ayrıca, bu deftere apartman ile ilgili alınan her bir karar eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. Bunun yanı sıra, bir apartmanda veya sitede alınan kararın geçerli olması için apartman sakinlerinin yarıdan fazlasının toplantıya katılması gereklidir.
  • Kat Mülkiyet Kanunu’nun 35. maddesi de apartman yöneticiliği ile ilgilidir. Apartman yöneticisi; yöneticiliği boyunca toplamış olduğu paraları ve avansları; banka hesabında tutmalıdır. Ancak, bu hesap; banka yöneticisi sıfatıyla açılmış olmalıdır.
  • Apartman yöneticisi; apartmanın gelir ve gider kalemleri için noter tarafından tasdik edilmiş bir işletme defteri tutmalıdır. Bunun yanı sıra, apartman için yapılan giderlerin hepsi bir belgeye dayandırılmalıdır.
  • Tahsil edilen aidatların her birisi için makbuz düzenlenmelidir.

Apartman yöneticisi; yukarıdaki hususlara dikkat etmediği takdirde asliye ceza mahkemesinde yargılanabilir.

birevim

Apartman Aidatı Nedir?

Önceki Yazı

Arızi Kazanç Nedir?

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

7 − five =