Bilgi Bankası

Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Kredi almak hepimizin zaman zaman ihtiyaçları arasındadır. Bu sebeple bu yazımız içerisinde sizlere kredi almanızı kolaylaştırması açısından, kredi notu nedir, nasıl hesaplanır detaylı bir biçimde açıklanacaktır. Bu söylediğimizin yanında, kredi notunu etkenler yüzdeleri ile açıklanacak ve kredi notunu kısa yoldan yükseltmenizi sağlayacak bilgiler verilecektir.

Kredi notu tüm banka işlemlerindeki performansınızın bir kuruluş tarafından (ülkemizde Kredi Kayıt Bürosu) toparlanıp analiz edilmesi sonucunda oluşturulan puanlama sistemidir. Elde edilen kredi notu Kredi Kayıt Bürosuna üye olan firmalar ve bireysel müşterilere belirlenen bir bedel karşılığında verilmektedir. Bu sayede, bireysel müşteriler kredi notlarının farkında olmaktalar.

Bazı finansal kuruluşlar ise kendi puanlama sistemi geliştirirler. Ama yine de müşterileri ile ilgili tüm verilere ulaşma şansları yoktur. Bu nedenle müşterileri hakkında tüm verileri elde etmek için kredi kayıt bürosuna üye olurlar. Öte yandan dünyada birçok ülkede aynı sistem işlemektedir. Şahısların finansal işlemleri hakkındaki verileri analiz eden kuruluşlar vardır.

Kredi Notu Ne İşe Yarar?

Kredi notu nedir, nasıl hesaplanır? Sorusuna cevap verdikten sonra ne işe yarar kısmı önemlidir. Kredi notu bankacılık işlemlerinde bankalardan talep ettiğiniz kredi ve kredi kartı limiti onay kısmında değerlendirme kriterlerinin en önemlisidir. Bankalar bu not sisteminde şahsınızın puanını talebinize karşılık durumunuzu değerlendirir.

Bu sistemde eğer kredi notu bir kişinin 0 ya da 900 den düşün ise teslim ettiği hiçbir evrak incelenmeden talebi otomatik olarak ret edilir. Sizlerin TC kimlik numarası bilgisi ile bankaya gönderdiğiniz taleplerin bazılarına birkaç saat içerisinde cevap gelmesi de kredi notu uygulaması sayesindedir. Bankalar kredi notlarını, 1-699 arası en riskli, 700-1099 ise orta riskli, 1100-1499 ise orta riskli, 1500-1699 arası iyi, 1700-1900 arası çok iyi şeklinde değerlendirmektedir.

Kredi notu tek başına olmasa da en önemli değerlendirme ölçütüdür. Bankalar her geçen gün ellerindeki verilerin artması ile kredi notunun da önemi artar. Aynı zamanda diğer kriterler olan, aylık gelir durumunuz, çalıştığınız kurum ve kaç yıldır çalıştığınız, ek gelirleriniz incelenir. Bu durumlar arasında değerlendirmede hangisinin daha çok etkili olduğu ise bankadan bankaya değişmektedir. Sonuç olarak kesinlikle kredi notu değerlendirmede en önemli faktördür.

Kredi Notu Hesaplama Yetkili Kurum

Ülkemizde kredi kayıt bürosu tarafından düzenlenen Findeks sistemi ile kredi notu değerlendirmesi yapılmaktadır. Kredi notunun doğru değerlendirilmesi için tüm veriler kredi kayıt bürosunun Findeks’e vermesi ile gerçekleşir. Bu durumun tek kurumda olması ise kişilere özel olan bankacılık bilgilerin kanun gereği paylaşılmaması nedeni ile yapılmıştır. Kredi kayıt bürosu ise 9 banka tarafından ortak olarak kurulmuş veri kayıt bürosudur.

Kredi Notu Değerlendirmesi Bankadan Bankaya Değişiklik Gösterir mi?

Bankalar arasında kredi notunun önemi çoğu zaman aynıdır. Aynı önemde işlemler sırasında değerlendirilir. Ama bazı finansal kuruluşlar için bu durum farklılık gösterebilir. Eğer kredi talebinde bulunan kişi ilgili banka ve şubesi ile uzun zamandır işlemlerini devam ettiriyor ise banka bu müşterisinin talebini kredi notundan daha çok kendi ile olan çalışma süresi ile değerlendirebilir.

Çalışılmayan bankalar ise sadece kredi notunuza bakarak değerlendirme yapacağından taleplerinizin onaylanması kredi notunuza bağlıdır.

Kredi Notunda Şube Avantajı

Kredi notu nedir, nasıl hesaplanır?Bu soruya cevaben bankalarda şubelerin durumu da etkilidir. Eğer başvuru yapılan bankanın şubesinin kredi hedeflerinin tutma durumu söz konusu ise değerler konusunda şube üstünlük kullanabilir. Bu esneklikler ise bankada sınırda kalan talepler için kullanılabilir. Bu aşamada şubeler kendileri ile devamlı çalışan ve kredi notu sınırda olan kişilere yardımcı olurlar. O nedenle kullanacağınız her türlü kredi de ilk olarak çalıştığınız bankanın çalıştığınız şubesine başvurmanız sizin için çok faydalı olacaktır.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi kayıt bürosu tarafından kredi notu hesaplanırken çeşitli bilgilerin ortalaması alınmaktadır. Dönemsel olarak bu birleşenlerin ortalaması değiştiğinden ayda bir kez bu not hesaplamaları güncelleştirilir. Kredi notu hesaplanmasında etkili faktörleri 5 ana başlık altında inceleyebiliriz.

  1. Bireysel olan kredi kartınızı ödeme durumunuz %35
  2. Mevcut borç durumunuz %35
  3. Kredi yeni çekmiş olmanız %11
  4. Kredi kullanım yoğunluğunuz %10
  5. Diğer faktörler %9

Bireysel Kredi Kartı Ödeme %35

Bir bankalardan aldığınız kredi kartınızı ödeme durumunuzun etkisi %35 oranındadır. Ödeme düzeni bir alışkanlıktır. Geliri olan bir kişi bile alışkanlık halinde ödeme gününden sonra ödeme yapabilir. Bu koşulda bir gün ile bir ay aynıdır. Birçok kişide bir günden ne olur mantığı vardır. Değerlendirme aynı olarak kabul edilir. Bundan dolayı gelirinizin yüksek dahi olsa kredi talepleriniz ret edilebilir. Kredi kartı ödemelerinizi geciktirmemek adına mutlaka takip etmelisiniz.

Kredi notunuzun düşmemesi için mutlaka son gününden önce kredi kartı ödemelerini yapmanız gereklidir. Eğer 30 günden fazla ödenmemiş kredi kartı borcunuz var ise notunuz çok daha fazla düşecektir.

Mevcut Bankalara Olan Borç Durumunuz %35

Bilinmesi gereken bir başka etkende mevcut bankalardaki borç durumunuzdur. Kredi notunuzu bu durumunuz %35 oranında etkilemektedir. Ödeme gücünüze göre borç durumunuz incelenir ve buna göre puanlamaya eklenir. Eğer mevcut bankalarda borçlarınızın rakamı gelirinize karşılık yeni bir krediye yetmeyecek şekilde görünüyor ise krediniz ret edilir. Çünkü bankalar müşterilerinin borcu arttıkça kendileri için riskinin de arttığı konusunda hem fikirdir. İşlemlerin değerlendirilmesi esnasında bu şekilde karar verirler.

Yeni Alınan Kredi %11

Bir etken de yeni alınan kredidir. Yakın zamanda kullanılan kredi kredi notunu %11 oranında etkiler. Yeni kullanılan kredi banka açısından yeni bir risk oluşturur. Kredi taksitlerinizi gününde ödedikçe kredi notunuz yükselmeye başlar. Çünkü kredi notu aynı zamanda bankalar açısından riskinizdir.

Kredi Kullanım Yoğunluğunuz %10

Bir de kredi kullanma sıklığınız %10 oranında etki eder. Bir kişi bir kredi kullandığında taksitlerini düzenli bir şekilde ödüyor ise kredi notu, hiç kredi kullanmayan kişiye göre daha yüksektir. Eğer bir kişi düzenli ödeme yapıyor ama sık sık kredi başvurusunda bulunuyor ise de kredi notu negatif olarak etkilenir.

Diğer Faktörler %9

Bir diğer cevabımız, müşterinin durumuna ve yaptırdığı işlemlere göre kredi başvurusunu sık yapması ve ret edilmesi, diğer kurum faturalarını düzenli ödemesi, %9 oranında etki eder. Bu yapılan sık başvurular bankaların değerlendirme konusundaki yetkilileri tarafından risk olarak kabul edilir. Bu nedenle çok sık kredi başvurusunda bulunmamak gereklidir.

Bankalardan konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya diğer kredi türlerinden talep etmeniz durumunda mutlaka kredi notlarınızın hesaplanmasında sayılan tüm faktörlere göz atmanız gereklidir. Eğer kredi notunuzda düşüklük durumu söz konusu ise bir süre beklemelisiniz. Bu durumda sık sık kredi başvurusu yapmak yerine var olan kredilerinizi düzgün ödeyip borç miktarınızı düşürmelisiniz.

Kredi kartı borçlarınızı en az 3 ay gününde ve dönem borcunu kapatacak şekilde ödemelisiniz. Kredi notunuzu bu şekilde yükselterek ihtiyacınız olan krediyi birkaç banka denemeden çekebilirsiniz. Aksi takdirde sürekli ret yemek durumunda kalabilirsiniz.

birevim

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Önceki Yazı

Çözüm Tasarruf

Sonraki yazı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorumlar

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

eight + seventeen =