Faizli finansal çözümler sunan bankalara alternatif olarak kurulan kalkınma bankaları sayesinde birçok tüketicinin istediği finansal desteği alması söz konusudur. Bu noktada, faizsiz bankacılık faaliyetinde bulunacak olan kalkınma ve yatırım bankasının kurulduğunu ve hizmete başladığını söylemek gerekir. Bu konu hakkında konuşan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz; katılım bankalarının her geçen yıl daha da büyüdüğünü ifade etmektedir. 2019 yılında katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğünün %37,5 oranında arttığını ifade eden Osman Akyüz; bu yüzdenin katılım bankalarının başarısını kanıtlayan bir unsur olduğunu ifade etmiştir.
Osman Akyüz; fon kullandırma bakımından da katılım bankalarının önemli bir yüzdeye sahip olduğunu dile getirmiştir. Mevcut ekonomik şartlardan dolayı katılım bankacılığının fon kullandırmadaki büyümesinin yüzde 20’lerde kaldığını söyleyen Akyüz; her şeye rağmen katılım bankalarının aktif büyümesinin, öz varlıklarının ve net karının arttığını dile getirmiştir. Katılım bankalarının 2019 yılında 2 milyar 400 milyon TL kar ettiğini vurgulayan Osman Akyüz; katılım bankalarının büyüme oranının diğer bankalara kıyasla iki kat kadar olduğunu ifade etmiştir.
Osman Akyüz; katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payının beş yıl içerisinde yüzde 15 seviyelerine çıkartılmasının hedeflendiğini söyleyerek bu sektördeki artışın giderek gözle görülür hale geleceğini vurgulamıştır.
Katılım Bankalarının Geleceği Nasıl Şekillenecek?
Katılım bankalarına kısa süre önce üç kamu katılım bankası daha eklenmiştir. Bu noktada, bilhassa 2020’li yılların parlayan yıldızının katılım bankaları olacağını söylemek gerekir. İlk kamu katılım bankasının 2015 yılında kurulduğunu hesap edersek sektörde bu kadar hızlı gelişim göstermelerinin takdir edilecek bir hareket olduğu vurgulanmalıdır.
Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Osman Akyüz; katılım bankacılığının gelişim sürecinin hem dünyada hem de Türkiye’de tamamlanmadığını söylemiştir. Bu noktada, katılım bankacılığında önemli olanın kar etmekten ziyade verimli ve sıhhatli bir finansal yapı oluşturmak olduğunu söyleyen Akyüz; tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yapmanın öncelikli gayeleri arasında olduğunu dile getirmiştir.
Osman Akyüz; faizsiz finans hizmeti sunmanın kolay olmadığını söyleyerek tüketicilere karşı sorumluluklarının yüksek olduğundan bahsetmiştir. Belirli normlara uygun hareket etmek zorunda olduklarını vurgulayan Akyüz; bu sektörün sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu dile getirmiştir. Akyüz’e göre katılım bankacılığı; Türkiye’deki finans sisteminin önemli bir parçasıdır. Buna ek olarak, devletin de katılım bankacılığının gelişmesi noktasında desteğinin olduğunu söyleyen Akyüz; sektörlerinin pozitif ayrımcılığa sahip olduğunu ifade etmiştir.
Mevcut kalkınma ve yatırım bankalarının BDDK’nın düzenlemesi sayesinde faizsiz finans hizmeti verebileceğini söyleyen Osman Akyüz; bu sistemin bilhassa dar ve orta gelirli vatandaşlar için bulunmaz bir nimet olduğuna vurgu yapmıştır. Katılım bankalarının faaliyet gösterdiği alanlar her geçen gün genişlemektedir. Günümüzde yedi bin Diyanet personelinin maaşları katılım bankaları aracılığıyla ödenmektedir. Bu detay bile katılım bankalarının önemini gösteren bir husus olmaktadır.
Yorumlar